Foto: SVT

Vill stava -sälen med e

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet avslår Malungs-Sälens ansökan om att ändra kartstavningen på ortnamn med ändelsen -sälen till -selen. Kommunen överklagar beslutet till regeringen.

I en ansökan till Lantmäteriet önskade Malung-Sälen att 17 ortnamn med efterledet -sälen skulle ändras till -selen, då denna stavning enligt kommunen är vedertagen och används konsekvent på exempelvis skyltar, i kommunhandlingar och av kommuninvånare.

Lantmäteriet säger nej

Lantmäteriet säger dock nej till ändringen, bland annat med motiveringen att en stavningsändring skulle kunna ställa till med problem för utryckningsfordon och att stavningen -sälen är granskad och fastställd sedan snart 100 år tillbaka.

Dessutom, skriver myndigheten, skulle även ortnamn som Backsälsvallen beröras av ändringen.

Vidare skriver Lantmäteriet att en stavningsändring skulle vara inkonsekvent, då orter i andra dalakommuner stavar med ä, samt att kopplingen till dialektordet säl i betydelsen fäbod skulle brytas.

Överklagar till regeringen

Malung-Sälens kommun överklagar Lantmäteriets beslut till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.