Spridningsrisken både till intilliggande byggnader och till terrängen var stor. Som mest var räddningstjänst från tre orter på plats för att bekämpa branden. Foto: Torbjörn Wåhlin

Fritidshus nerbrunnet utanför Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst larmades tidigt på lördagsmorgonen till Fors utanför Avesta efter larm om en villabrand. Det visade sig vara ett fritidshus, som brann för fullt när räddningstjänsten kom fram.

– Det var helt övertänt när vi kom fram, det brann ur alla fönster och i farstun, det var inte så mycket att göra åt boningshuset, säger Roger Seijsing, insatsledare på Avesta räddningstjänst.

Ingen person ska ha funnits i huset när branden startade. Larmet kom in 05.29.

Spridningsrisken var stor då det låg två byggnader i närheten av huset.

– Vi riktade in oss på att rädda de intilliggande byggnaderna. De blev lite svedda men vi lyckades rädda dem, säger Roger Seijsing.

Räddningstjänst från tre orter

Som mest jobbade runt tio brandmän från räddningstjänsterna i Horndal, Fors och Avesta med branden. Vid åttatiden var fem av dem kvar för att jobba med eftersläckning.

– Det finns ingen spridningsrisk nu, men väggarna som fortfarande står upp kommer att falla så småningom och vi måste se till så att det inte tar sig i vegetationen, säger Roger Seijsing.

Risken för skogsbrand klassas som extremt stor i området.

Anmälan upprättad

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

– Vi har ingen naturlig orsak till branden och då inleder vi en förundersökning för att kunna utreda varför branden startat, säger Erik Hiding.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning så snart det är möjligt. Platsen är avspärrad.

Tidigare under natten larmades SOS Alarm om en bil som kört i diket i närheten av platsen där det senare brann. Polis har bevakat bilen under morgonen och den togs senare i beslag.

– Den skulle kunna ha koppling till branden, det får utredningen visa, säger Christina Hallin, presstalesperson hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.