Tack vare att det fanns ett larm i fastigheten kunde räddningstjänsten snabbt larmas. Men branden spred sig med en rasande fart och byggnaden gick inte att rädda. Foto: Räddningstjänsen i norra Dalarna.

Fritidshus totalförstördes vid brand utanför Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Vid 2-tiden natten till fredagen larmades SOS Alarm om en brand i ett tvåvåningshus i Slättberg utanför Leksand. Det var tack vare ett hemlarm, kopplat till en larmcentral, som branden upptäcktes – men när räddningstjänsten kom dit var byggnaden redan övertänd.

Branden ska även ha spridit sig till ett uthus, som inte heller gick att rädda.

– Larmet kom in tidigt, men sedan gick det väldigt snabbt, förklarar Anders Lasses, räddningsledare vid räddningstjänsten i norra Dalarna.

Såg rök och lågor

I den större fastigheten, som används som fritidshus, fanns ett larm, kopplat till ett larmbolag. När larmbolaget först ringde till SOS Alarm kunde man se rök i kameran. Under samtalet började det sedan att slå lågor.

Ingen skadades

Förutom de två byggnader som totalförstördes fanns ytterligare ett par byggnader i närheten som man lyckades rädda från branden.

Vid 04:22 lämnade räddningstjänsten platsen.

Ingen person har skadats i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.