Foto: Audrey Erath/SVT

Arbetet med vindbruksplan pausas i Smedjebacken – återupptas tidigast om två år

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sammanställt de yttranden som inkommit från myndigheter, kommuner, intresseorganisationer och privatpersoner väljer Smedjebackens kommun nu att pausa arbetet med vindbruksplanen, eftersom en ny miljökonsekvensbeskrivning behövs.

– Istället för att göra en separat miljökonsekvensbeskrivning av vindkraftsplanen väljer vi nu att pausa arbetet med den, för att göra en mer

Ingemar Hellström (S) Foto: Hannes Forssell/SVT
Valet 2022 Smedjebacken

omfattande beskrivning när en revidering av översiktsplanen påbörjas under 2024–2025, berättar Ingemar Hellström (S),

vice ordförande i kommunstyrelsen i Smedjebacken.

Med utgångspunkt i Sveriges nationella strategi att försöka klara målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040, har Smedjebackens kommun en beslutad vindbruksplan som antogs 2018. Under förra året valde kommunen att revidera planen, samtidigt som två områden togs bort.

Påbackning av Länsstyrelsen

Under samrådet av vindbruksplanen fick kommunen in över 200 yttranden, där Länsstyrelsen påpekade att en miljökonsekvensbeskrivning behövs.

– En miljökonsekvensbeskrivning var inget vi räknat med, det är inte bara en dyr process utan tar också lång tid att genomföra. Då behöver vi ta in konsulter som gör en miljökonsekvensbeskrivning över området. Så istället för att göra två separata, en för vindkraftsplanen och en för översiktsplanen, så är det bättre att ta alltihopa samtidigt, säger Hellström.

Beslutet att pausa arbetet innebär att den gamla vindbruksplanen ligger fast tillsvidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Smedjebacken

Mer i ämnet