Foto: Scanpix

Jädraås har medvind med vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år kommer Sveriges största landbaserade vindkraftpark att stå klar i skogarna mellan Jädraås och Svärdsjö. I Jädraås är de flesta bybor positiva till vindkraftparken eftersom de anser att bygget är en bra affär för hela byn.

JAIK-vallen,  idrottplatsen i den lilla byn Jädraås i Gästrikland är idag något mer än en idrottsplats, det är också ett tillfälligt rallarhotell. Genom ett samarbete mellan ett dansk företag och byns idrottsförening har hela serviceanläggningen renoverats för att kunna ta emot ett 60-tal vindkraftrallare som snart kommer till byn. Eva Lööke är nyanställd platschef för rallarhotellet och ska se till att vindkraftrallarna får det som behövs:

– Vi ska servera frukost, sen ska de äta middag på kvällen, vi ska städa i det tillfälliga hotellet och tvätta deras arbetskläder.

Här har idrottsföreningens slitna servicebyggnad omvandlats till en modern enkel restaurang, med ett helt nytt restaurangkök bland annat.

Samarbete med idrottsföreningen

Omvandlingen är ett resultatet av ett samarbete mellan byns idrottsförening Jädraås AIK och det danska företaget Site Facility som ansvarar för markservicen till vindkraftrallarna. Karin Höckenström är kassör i Jädraås AIK.

– Istället för att betala hyra har de lagt ned omkring 700 000 kronor på att rusta anläggningen och vi har fått en ombyggnad av hela anläggningen.

Eva Lööke är en av åtta personer som fått jobb på rallarhotellet och det danska företaget har bara anställt bybor eller de som har koppling till byn.  

Lasse Godsk är en av platscheferna för Site facility A/S:

– Vi tror och anser att det blir bättre för lokalsamhället att arbeta med dem och anställa folk härifrån, än att ta med oss personal från Danmark som vi försökt tidigare.

Föreningen har bidragit med gratis arbete

– Jag är jätteglad att jag får bo kvar på byn  och slippa åka och pendla, säger Eva Lööke. Sen kanske jag lär mig danska också för alla recept är på danska.

I samarbetet ingick också att idrottsföreningens medlemmar kunde bidra med frivilligt arbete. De har lagt ned över ettusen timmar av ideellt arbete, främst på att bygga ett gym där en uteservering tidigare fanns.

– När danskarna flyttar om ett år, blir gymmet och nya restaurangen kvar och då är det idrottsklubben och byn som äger det, säger Nils Henningsson som ansvarat för att samla ihop frivilliga.

De flesta positiva till vindkraftparken

Om ett år kommer det att stå 66 nybyggda vindkraftverk av den största sorten på gränsen mellan Gävleborg och Dalarna och tillsammans kommer de att utgöra den hittills största landbaserade vindkraftparken i Sverige. På dalasidan i Svartnäs har det varit en hel del protester mot vindkraftparken, men i Jädraås har inställningen varit mest positiv.  Nils Henningsson säger att några få har varit negativa,  och förneingen tror nu att den ombyggda anläggningen ger nya möjligheter att locka turister.

– Vi kommer inte att lägga ned när danskarna åker hem utan då ska vi satsa på att utveckla JAIK-vallen, det kommer att innebära mycket positivt för statusen på hela byn tror jag, säger Karin Höckenström, Jädraås AIK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer