Foto: Trons / TT

Vindkraftsparken i Rättvik överklagas – Boende: ”Otrevlig människosyn”

Publicerad

Naturskyddsföreningen och organisationen Skydda skogen överklagar nu tillståndet för vindkraftsparkerna i norra spetsen av Rättviks kommun. Boende i byn Håven kallar i ett brev planerna för orimliga och argumentet att få människor berörs av vindsnurrorna för en ”otrevlig människosyn”.

I början av december rapporterade SVT Dalarna att de båda parkerna på över 100 vindsnurror fått tillstånd i mark- och miljödomstolen. Parkerna innebär en investering på cirka 4 miljarder kronor i en första etapp.

– En etablering av den här storleken innebär fördelar även för lokalbefolkningen, med arbetstillfällen både under byggnation och drift, sa Maria Röske, VD på wpd Scandinavia, då.

– Det här området ligger norr om Furudal i ett mycket glest befolkat område. Om det inte skulle gått att ha vindkraft här, så går det ingenstans, sa Ulf Israelsson, kommunchef i Rättvik.

Men de flesta av de 30 personer som bor permanent i byn Håven håller inte med.

Vädjar i öppet brev

I ett brev till Naturskyddsföreningen ber de om hjälp och ifrågasätter planernas påverkan på naturen, djurlivet och den ”unika tystnaden” som råder i och runt byn.

Det är en otrevlig människosyn att tycka att det inte gör något att människor som bor i dessa kringliggande områden ska berövas oersättliga värden enbart för att det är få människor till antalet. Vilket inte ens stämmer. Borde inte alla medborgare och fastighetsägare i en liten kommun som Rättvik räknas och ha samma värde?, skriver de boende.

Naturskyddsföreningen och Rädda skogen listar i sin överklagan flera fridlysta och skyddade arter, bland annat havsörn, kungsörn och nordfladdermus, som de anser att mark- och miljödomstolen inte tagit hänsyn till i sitt beslut.

Utöver det pekar man också på att en fullständig artinventering inte gjorts sedan 2013 och att naturtypen västlig taiga, som ska skyddas enligt EU-direktiv, finns i och intill det planerade vindkraftsområdet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se området och hör mer om vad Rättviks kommunchef anser om utbyggnaden i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT, SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer