Vikingur Ólafsson är inte bara konstnärlig ledare för Vinterfest, han spelar även musiken i den oskarsnominerade filmen Darkest hour. Foto: Niklas Hermansson, SVT

Fyra dagars musikfestival – Nu drar Vinterfest igång

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen invigs årets upplaga av Vinterfest, den internationella musikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen. Den konstnärlige ledaren, Vikingur Ólafsson, är högaktuell på mer än ett sätt.

Människan och naturen är temat för årets Vinterfest, en festival som har varit nedläggningshotad men som nu verkar överleva – åtminstone de närmaste åren.

Bästa musikerna till Dalarna

Och den konstnärlige ledaren, pianisten och islänningen Vikingur Ólafsson, ser bara framåt.

– Jag vill ta de bästa musikerna i världen hit till Dalarna både nu och i framtiden, säger Vikingur. 

Winston Churchill

Vikingur Ólafsson är inte bara engagerad i Vinterfest. Han spelar också musiken i den högaktuella filmen Darkest Hour med Gary Oldman som Winston Churchill i Andra världskriget – en film som visas just nu på biograferna och som har fått sex Oscarsnomineringar.

– När jag spelade in musiken, hörde jag Gary Oldmans fantastiska porträtt av Winston Churchill i mitt högra öra och studioklangen i mitt vänstra. Det var en unik upplevelse.

Vikingur Ólafsson ser nu fram mot fyra dagars musikfestival i Mora, Orsa och Älvdalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.