Maja Dahlqvost har inofficiellt världsrekord på 100 meter supersprint. I vinter finns sex deltävlingar i grenen med i programmet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Vinterns mål för Dahlqvist: Första individuella världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Sprintesset Maja Dahlqvist satte rejäl respekt i konkurrenterna förra säsongen. Förutom VM-guldet i sprintstafett ihop men Stina Nilsson fick hon kliva upp på prispallen sju gånger i världscupsammanhang, men aldrig högst upp. I den totala sprintvärldscupen slutade hon trea.

Nu är stora målet att ta karriärens första individuella världscupseger i vinter.

– Det är en rolig säsong som väntar med flera tourer och fler distanser och så siktar jag såklart på att vinna nån världscup individuellt, säger Maja.

Världsrekord i supersprint

Nytt för i år är en ny cup, en Supersprintcup med sex deltävlingar och eftersom Maja har en explosiv förmåga borde det passa henne väldigt bra.

– Ja, jag har ju världsrekordet så det borde ju passa bra, säger en leende Dahlqvist.

Maja Dahlqvist satte världsrekord på 100 meter supersprint i Ramundberget den 12 april 2019 på tiden 12,20 sekunder. Samma kväll trodde norskan Kristine Stavås Skistad att hon satt världsrekord i norska Hafjell, men hon åkte 16 hundradelar långsammare än Dahlqvist.

Fokus på styrka

Inför säsongen har Maja fokuserat mer på styrka och också blivit starkare.

– Jag började redan i fjol att fokusera på mer styrka, och det märks tydligt att jag blivit starkare både i spåret och på gymmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.