Vitryggig hackspett lockar ornitologer till Sågmyra

Uppdaterad
Publicerad

En ornitologisk sensation har den senaste tiden lockat massvis av människor från när och fjärran till den lilla byn Sågmyra utanför Falun. Det är ett exemplar av den vitryggiga hackspetten som visat sig där, en fågel som i princip helt försvunnit från Sverige.

Det var tidigare under vintern som en annorlunda hackspett började visa sig vid fågelbordet hos Ingalill och Lasse Martinsson. Först var de osäkra på vad det kunde vara för sort. De tittade i fågelboken, på internet och frågade experter. Till slut kunde de konstatera att det var en rikigt rar fågel som de hade fått som matgäst.

– Vi har matat hackspetten med fläsk, säger Ingalill Martinsson som även tagit kort på den genom köksfönstret. Men nu har den inte visat sig på ett tag. Den hittar nog mat själv nu när det blivit lite varmare.

– Troligen är det här en individ som kommit ifrån Ryssland från början, säger Staffan Müller från Dalarnas ornitologiska förening. Det blev lite av en invasion av ryska vitryggar i Finland i höstas, och en del av dem har spillt över på Sverige. Finska ornitologer har rapporterat att de flugit runt Bottenviken och en del har flugit rakt över Kvarken, säger fågelskådaren Staffan Müller, som menar att det finns fler vitryggar i Dalarna och området kring Sågmyra, men att alla kanske inte har upptäckts.

När det spridde sig i fågelskådarkretsar så kom det massvis av människor för att titta. Totalt har det nog varit ett tusental personer under vintern.

– Det är bara roligt! De har kommit från alla håll i Sverige och även Danmark och Norge så det har varit full fart här, säger Lasse Martinsson.

– Har vi tur kan det bli några häckande par här i sommar, det får vi se så småningom, säger fågelskådaren Staffan Müller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.