”Jag kom hit för att få leva i frihet”

Uppdaterad
Publicerad

Walaa Ala Eddin fick ett slag i ansiktet när hon konfronterade en man som trakasserat henne. På torsdag hålls en manifestation i Hedemora till stöd för Walaa och mot hedersvåld och förtryck.

21-åriga Walaa hade en längre tid blivit trakasserad för sitt sätt att leva och klä sig. När hon valde att träda fram och säga ifrån blev hon slagen.

– Jag måste sätta gränser annars blir det värre för mig och många andra tjejer som upplever samma sak, säger Walaa som under sju månaders tid trakasserats av ett antal män och fått frågor om varför hon inte bär slöja, varför hon bor själv och varför hon inte gift sig.

Konfronterade trakasserande man

När hon i fredags sökte upp en man för att säga att han måste sluta trakassera henne slutade det med att han på gatan slog henne i ansiktet i vittnens närvaro, vilket nu utreds av polisen.

– Jag vill att han ställs till svars. Han sa att han kan slå vilken kvinna som helst utan att någon brydde sig. Jag kom hit för att få leva i frihet och göra som jag vill, säger Walaa som gått med i Liberalerna som arrangerar manifestationen på torsdag.

Vill stödja Walaa

Partiets ordförande i Hedemora, Anna Eling, säger att hon gör vad hon kan för att stödja Walaa i hennes situation och kamp för frihet.

– Överallt finns det grupper av män som tror sig äga rätten att trycka ner kvinnor och det kan vi inte acceptera, och vi kan inte heller acceptera att de trycker ner andra män vilket händer här i Hedemora. Man blir förföljd för att man är ateist eller är kristen och kommer från ett annat land. Så får det inte vara, säger Anna Eling.

SVT Nyheter Dalarna sänder live från manifestationen på torsdag klockan 18.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.