Paula Sjöberg, 15 år, är cellist och vann just en tävling som gör att hon får spela med Dalasinfoniettan senare i höst. Foto: Fredrik Agné/SVT

Yngsta deltagaren vann tävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll var det dags för final i musiktävlingen Dalasolist i Falun, där fem unga blivande musiker tävlar om förstapriset. Den som tog hem priset, och som också var den som var den yngsta tävlande, var nämligen 15-åriga cellisten Paula Sjöberg.

Vinnaren Paula Sjöberg från Stockholm har spelat cello sedan hon var sex år och nu siktar hon på att bli musiker på heltid. Men varför just cello?

– Cello är ett instrument som du kan spela både själv och i grupp, säger Paula. Dessutom klingar det fint.

Till hösten börjar Paula på Musikkonservatoriet i Falun och det var därför hon övade för fullt inför finalen i musiktävlingen Dalasolist ikväll.

Se tv-inslaget med Paula Sjöberg här:

Får spela med Dalasinfoniettan

Som pris efter kvällens vinst, så får Paula Sjöberg vara solist med en professionell symfoniorkester, Dalasinfoniettan, på en konsert i höst.

Men innan tävlingen avgjordes, så var hon tveksam på om hon skulle kamma hem förstaplatsen.

– Det är klart att det skulle vara kul att vinna och att få spela med en sådan orkester men jag är nöjd med att ha gått till final. Jag hoppas ändå få spela med en symfoniorkester så småningom.

De övriga finalisterna var Kajsa Nilsson från Vedum, 19 år, flöjt, Rebecka Wallroth Stockholm, 17 år, sopran, Emma Eskeby Borlänge, 18 år, flöjt och Kari Koskinen Grycksbo, 21 år, mezzosopran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.