Nakna kvinnor dominerar tematiken. ”Han var i det närmsta besatt”, säger Bengt Wanselius. Foto: Ur boken ”Fotografen Zorn”.

Zorns nakenbilder stoppas av Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Fotografiska nekas av Facebook att publicera de cirka 100 år gamla nakenbilderna tagna av Anders Zorn. Bilderna anses stötande.

Inför fredagens öppnande av Zorn-utställningen på Fotografiska museet i Stockholm ville Fotografiska visa några bilder på Facebook. Men där tog det stopp. Bilderna fastnar i Facebooks regelverk och klassas som stötande.

Det var bara några år sedan som de tidigare okända fotografierna hittades, bilder som visade att nationalkonstnären Anders Zorn målade sina berömda dalkullor efter fotografiska förlagor.

Nu ska bilderna, som är tagna i 1900-talets början, visas upp för allmänheten på Fotografiska. Bland bilderna är det mycket nakna kvinnor, och även bordelltema. Nakenhet är något som Facebook har hårda regler kring, och material som Fotografiska ville publicera inför utställningens öppnande stoppades alltså.

Museet skriver i en uppdatering, med enbart svarta bildrutor:

”Här skulle vi ha visat bilder från utställningen med Anders Zorn som öppnar på Fotografiska på fredag. Tyvärr är vi dock förhindrade att göra det eftersom Facebook anser att bilderna är stötande. Bilderna är svartvita fotografier från 1890-1910 och är förlagor till många av Anders Zorns mest berömda målningar.”

Museets kommentar till det inträffade är: ”Vi kan tycka att det finns saker som är betydligt mycket mer stötande än svartvita bilder på badande dalkullor från förra sekelskiftet, men i det här fallet är det inte vi själva som avgör var gränsen går och vi rättar oss självklart efter det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.