Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler svenska fåglar väljer att övervintra i de milda vintrarna Foto: Niclas Wimmerberg/SVT Birdlife

Flyttfåglar blir stannfåglar – fler arter väljer att övervintra

Publicerad

Gärdsmyg är en av de fåglar som förr flyttade till södra delarna av Europa under vintern, men som nu för tiden väljer att övervintra i södra Sverige. Och trenden de senaste decennierna är att fler fåglar väljer att stanna.

Magnus Hellström är chef vid Ottenby fågelstation på Öland och driver föreningen birdlife. Han har noterat tydliga förändringar de senaste decennierna då genomsnittsvintrarna i Sydsverige blivit både kortare och mildare.

– Hos kortflyttande arter finns det en drivkraft att inte flytta längre än vad man behöver. När vinterns klimat medger att det finns mat för fåglarna och att man klarar sig så är det många individer som direkt försöker sig på det, säger Magnus Hellström.

Vilka fåglar handlar det om?

– Idag har vi stora populationer av gäss som övervintrar i de sydligaste delarna av landet. Detta existerade inte för några decennier sedan. I princip flög alla gäss och även sångsvanar ner till den europeiska kontinenten.

Andra fåglar som övervintrar är koltrastar som ofta syns i trädgårdar runt om i Sverige nuförtiden. Samma sak gäller rödhakar och gärdsmyg.

– När jag var liten fick man leta väldigt länge för att hitta de här fåglarna i januari och februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet