Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsrekord i friidrott, avgörande matcher i fotboll och bandy. På lördag är det 100 år sedan invigningen av klassiska Strömvallen. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

100 år av idrottshistoria ställs ut på Strömvallen

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekord i friidrott, avgörande matcher i fotboll och bandy. På lördag är det 100 år sedan invigningen av klassiska Strömvallen i Gävle. Och fortfarande används anläggningen till idrott.

Även om invigningen skedde den 3 juni 1923 så hade det bedrivits idrott på platsen redan 20 år innan dess.

– Det är 120 år sedan man startade den första idrottsplatsen här på Mattonska vretarna men det var en ganska enkel anläggning där man inte kunde sitta på läktare och titta, berättar Ingela Broström som är museipedagog på Länsmuseet Gävleborg.

Utställning berättar idrottshistoria

Lagom till hundraårsdagen inviger länsmuseet Gävleborg och föreningen Strömvallen Fotboll en utställning som berättar ett stycke idrottshistoria från Gästrikland.

– Jag tycker att det är självklart att idrotten har en viktig del i Gästriklands historia, menar Ingela Broström.

Stora idrottshändelser

Under åren har det spelats stora matcher i både bandy och fotboll på Strömvallen. Till exempel avgjordes bronsmatchen, mellan USA och Kina, i damfotbolls-VM 1995 här.

Störst publik lockade Gunder Häggs världsrekordförsök 1942. Då noterades hela 9 323 personer i publiken.

Strömvallen används fortfarande

Numera är löparbanorna borta sedan länge och trots att fotbollens elitverksamheten flyttats till nya Gavlevallen och anläggningen varit nära att försvinna så spelas det fortfarande boll på Strömvallen.

– Vi samlade ihop föreningar och visade att det fanns ett behov av fotbollsytor, berättar Andreas Johansson som sitter i styrelsen för föreningen Strömvallen Fotboll.

– Det spelas fortfarande fotboll och vi hoppas det kommer fortsätta spelas fotboll här, säger Andreas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.