I bevisningen finns narkotika som tagits i beslag, liksom ett stort antal telefonsamtal som spelats in i hemlighet. Foto: Polisen

11 knarkmisstänkta inför rätta i dag

Publicerad

I dag inleddes rättegången mot 11 män som misstänks för omfattande narkotikahandel med både ecstasy, cannabis och kokain. De misstänkta kommer från Gävle och Uppsala. Tre av de åtalade riskerar att dömas för grovt narkotikabrott.

En längre tids hemlig telefonavlyssning ledde till slut fram till ett stort antal gripanden. Medan åtta av männen i utredningen åtalas för narkotikabrott av normalgraden åtalas tre av dem för grovt narkotikabrott, som innebär avsevärt längre straff om de fälls. 

Kokainparti och ecstasy

Två personer i den trion är en 16-åring från Gävle, som ska ha försett en 32-årig man från samma stad med 60 gram kokain. Den tredje är en 24-åring, också han från Gävle, som bland annat misstänks för att ha förvarat över 1200 ecstasy-tabletter. 

Övriga misstänkta har hanterat olika mängder cannabis, ecstasy och kokain. 

Misstänkt tillsammans med polis

Sex rättegångsdagar är inplanerade. En av de åtalade, en Gävlebo i 30-årsåldern, greps i början av oktober i en personbil som tillhör en polis i Gävle. Mannen berättar i förhör att polisen var hans flickvän.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.