Ett antal personer ur personalen på Läroverket har smittats med covid-19. Foto: Robin Herzog/SVT

Flera fall av coronasmittad personal på skola i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal personer på Läroverket i Hudiksvall har konstaterats smittade med covid-19 och de är nu sjukskrivna. Därför blir det undervisning utomhus fram till sommarlovet. Kommunen kan inte svara på hur det ser ut med smittspridning bland eleverna.

Jonas Holm (M), ordförande i lärandenämnden, bekräftade under onsdagsmorgonen smittutbrottet.

– Jag hoppas verkligen smittan inte spridit sig ännu mer, men det är inget man känner till eller vet. Det får vi veta först i efterhand, säger han.

Coronaviruset i Gävleborg

Inte aktuellt stänga skolan

Hur många smittade lärare är det på Läroverket?

– Jag har inte nåt exakt antal som jag vill gå ut med, säger Anna Sundelin, rektor på Läroverket.

Grundskolechef Ulf Carlsson säger till helahälsingland.se att han inte vill gå in på om det finns konstaterade fall på fler skolor.

Men det är i nuläget inte aktuellt att stänga skolan som rymmer omkring 450 elever.

– Det är inte jag eller rektorn som stänger skolan, det är krisledningsnämnden eller regeringen och hittills är bedömningen att vi kontroll på verksamheten. Men det är lägligt att det kommer ett sommarlov nu. Jag är inte orolig för verksamheten, men för viruset i sig är jag orolig, och just nu verkar det slå till hårdare här i Hudiksvall, säger Ulf Carlsson till helahelsingland.se

Berättar inte om sjuk personal

Har man gått ut till vårdnadshavare om att det finns personal som har smittats?

– Vi har inte gått ut brett med den informationen. Därför att vi anser att Läroverket är en trygg plats att vara på så länge vi håller oss vid de restriktioner vi tagit fasta på, säger Anna Sundelin.

Starta klippet ovan för att höra rektorn och ordföranden i lärandenämnden kommentera smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet