Foto: SVT

13 miljoner rullade genom länet

Uppdaterad
Publicerad

Konst värd 13 miljoner kördes under torsdagen mellan Gävle och Bollnäs. SVT Nyheterna Gävleborg var med när den kassaskåpsliknande säkerhetsbilen från Nationalmuseum i Stockholm körde den värdefulla transporten.

Det var mycket pengar som rullade längs E4 och riksväg 83 genom länet under torsdagen. 23 av Länsmuseet i Gävle finaste och dyraste alster ska visas i Bollnäs konsthall när Länsmuseet håller stängt för renovering under 2016.

Verk av Sigrid Hjertén, Siri Derkert, Lena Cronqvist och Peter Dahl bland annat. Några av Sveriges dyraste konstnärer att köpa idag.

Därför användes en specialbil från Nationalmuseum för transporten. Det gällde inte bara för en eventuell rånrisk, utan även om bilen skulle råka ut för en olycka och att verken förvaras med rätt luftfuktighet och temperatur under den timslånga färden.

Inte filma lastbilen

Vi fick absolut inte filma bilen utvändigt eller invändigt från förarhytten. Men låset på dörrrarna är kassaskåpsliknande och så fort de öppnas startar fyra kameror inne i lastutrymmet och förarhytten är utrustat med personlarm.

– Desto färre som vet om de här transporterna, desto bättre, säger Kaj Björling från Nationalmuseum som berättar att när de till exempel kört Carl Larsson till Tyskland och haft värden på över 100 mijoner i bilen till och med måste ha eskort av polis.

Tekniker hänger konsten

Intendent Johan Kock på Bollnäs Konsthall är den som får tillfällig vårdnad om konstskatten under 2016.

– Nu packar vi upp och säkerhetsställer allt alla verk är med och sedan kommer tekniker från Länsmuseet att hänga utställningen. Men vi har bra säkerhet med larm och annat som jag inte vill berätta, säger Johan Kock.

Utställningen Konstspår med verk ur Länsmuseet i Gävleborgs konstsamling visas mellan den 23 januari och 23 mars på Bollnäs konsthall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.