Västmanlands tingsrätt i Västerås. Foto: SVT/Lisa Andreasson

16-årig Gävlebo döms för grovt rån

Publicerad

En 16-årig Gävlebo döms till åtta månaders sluten ungdomsvård sedan han rånat ett familjehem i Sala där han tidigare bott.

Det var i början av juli i år som 16-åringen tillsammans med två ytterligare oidentifierade gärningsmän bröt sig in i huset där en son var ensam hemma. Sonen vaknade av att tre maskerade personer befann sig i hans rum och hotade honom med en pistol, knivar och en flaska.

Inlåst i förråd

Enligt sonens vittnesmål tvingades han med bland annat slag från pistolen lämna ifrån sig nycklar och blev sedan inlåst i ett mindre linneförråd. Tjuvarna fick med sig bland annat tv-apparater och smycken till ett värde av 175 000 kronor.

16-åringen nekar till att ha varit på platsen, utan han befann sig i Stockholm. Den överfallna sonen hävdar att han känner igen rösten på 16-åringen eftersom han bott i deras hem under flera månader. Det finns även sms och mobiltelefonuppkopplingar som, enligt tingsrätten i Västerås, styrker att 16-åringen var en av rånarna.

Skadestånd

Tingsrätten dömer 16-åringen för grovt rån, men också för skadegörelse och övergrepp i rättssak för tidigare händelser. Han ska också betala ett skadestånd på drygt 50 000 till de drabbade, mest, 42 400 kronor, får den hotade sonen i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.