I kväll spelar Ellinor d'Melon Tjajkovskijs violin-konsert i Gävle tillsammans med Gävles symfoniorkester. Foto: SVT

Underbarn spelar med Gävles symfoniorkester

Uppdaterad
Publicerad

Hon är sexton år gammal, född på Jamaica och en mycket begåvad violinist. I kväll spelar Ellinor d'Melon Tjajkovskijs violin-konsert i Gävle tillsammans med Gävles symfoniorkester.

– Tjajkovskijs konsert är väldigt speciell. Jag älskar honom som kompositör och har spelat många stycken som han har komponerat. Alla kan förstå den. En 5-åring eller en 100-åring, alla kan tycka om musiken, säger Ellinor d'Melon.

Ellinor d'Melon började spela violin vid 2,5 års ålder så det är svårt att föreställa sig hur många träningstimmar hon redan hunnit med. Och det kan behövas en del övning för Tjajkovskijs violinkonsert är inte det enklaste att ge sig på.

Första spelningen i Sverige

– För de flesta är det första som dyker upp i huvudet just att Tjajkovskijs violinkonsert är så svår. Men bortsett från det tekniska är den en så njutningsfull upplevelse och alla kan verkligen ta del av den. Det gör den så speciell.

Ellinor bor i Spanien och kvällens spelning är hennes första i Sverige.

– Det enda vi visste var att vår chefsdirigent Jaime Martin hade spelat med henne för två år sedan och blivit enormt imponerad. Han kom till oss och sa att henne måste vi bjuda in, så det gjorde vi, berättar Malin Gjörup som är producent för Gävle Symfoniorketser.

– Hon är en härlig ung kvinna. Jätteprofessionell. Lugn som en filbunke men full av passion!

På fredagkvällen kommer Ellinor d'Melon och Gävle symfoniorkester spela i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.