Unga flyktingar blir hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

I Gävle finns nästan ett 40-tal flyktingar som kom hit som barn men nu har fyllt 18 år. I och med 18-årsdagen har Gävle kommun ingen skyldighet att hjälpa dem med boende. Mostafa Mohamadrezai är en av de ungdomarna och han sover hos kompisar när det går – eller på gatan.

Runtom i hela landet börjar alltfler ensamkommande flyktingbarn att fylla 18 år. Konsekvenserna blir i många kommuner att ungdomarna måste flytta – eftersom kommunerna bara är skyldiga att hjälpa minderåriga med bostad, och därför saknar boenden för vuxna asylsökanden. Gävle, där Mostafa Mohamadrezai bor sedan han kom till Sverige och sökte asyl för två år sedan, hör till kommunerna som saknar boenden för vuxna asylsökanden.

Hemlös

Därför har han att förlita sig på det boende som Migrationsverket kan ordna åt honom. Men skulle han tacka ja innebär det en flytt till en annan del av Sverige. Det vill han inte, utan bor i stället hos olika vänner från den ena natten till den andra.

– Ja, det är jättesvårt. Jag är hemlös. Men vad ska jag göra?

Krisgrupp hjälper till

Maria Båld, från Krisgruppen Gävle som försöker hjälpa till med tak över huvudet hos vänner och bekanta och andra som vill hjälpa det ciska 40-talet ungdomar här som befinner sig i samma situation som Mostafa, förklarar nackdelarna med att ryckas upp, en gång till.

– De är inne i en process som är jobbig redan som det är. Och i en annan kommun är det inte säkert att de kan fortsätta att gå i skolan, att få fortsätta med sina studier. Men det är ju precis det vi vill att de ska göra, säger hon. 

Lösning

Det finns dock ett annat sätt att lösa problemet än att hänvisa till privatpersoners vilja att hjälpa till. På sina håll har olika kommuner slutit särskilda avtal med Migrationsverket som gör det möjligt att bo kvar.

Socialnämndens ordförande i Gävle, Ewa Marja Andersson (M), framhåller att det är Migrationsverkets ansvar att ordna boende för de som har fyllt 18. Men säger också att hon ska överväga en eventuell lösning med särskilda avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.