30 björnar får skjutas i Gävleborgs län i höst. Jakten startar den 21 augusti Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

30 björnar får skjutas i länet i höst

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på björn i Gävleborgs län inleds måndagen den 21 augusti. Björnjakten kommer att vara tillåten i hela länet, men länet kommer att vara indelat i två jaktområden.

Jakten pågår som längst till och med 15 oktober, men avslutas tidigare om samtliga björnar fällts eller påskjutits.

Totalt får 30 björnar fällas i länet. Högst 24 björnar får fällas i det västra jaktområdet och högst 6 björnar i det östra jaktområdet. Tilldelningen innebär en ökning i jämförelse med 2016.

Låg dödlighet

Anledningen till den högre nivån jämfört med 2016 är att det under 2016 och hittills under 2017 varit en låg övrig dödlighet i form av skyddsjakt, trafik etc. samt att andelen honor som dött är låg.

Det här är jaktområdena för årets björnjakt

Jaktområdena är fördelade i ett västligt respektive ett östligt delområde. Gränsen mellan områden går längs väg 83 t.o.m. Lilltjära strax söder om Kilafors samt längs väg 272 från Lilltjära ner t.o.m. Dalälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.