• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

40 år i högsta serien för Söderhamn – unikt i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nu på torsdag är det hemmapremiär för Söderhamn i pingisligan. Och det är inte första gången  – SUIF har nu påbörjat sin fyrtionde säsong på raken i högsta serien, något man är ensamma om i pingis-Sverige.

Bordtennis har en lång tradition i Söderhamn och under under en stor del av tiden har Gösta Lööf varit med.

Gösta har ägnat sig åt sporten under i princip hela sitt liv. Först som spelare och sedan som allt i allo i klubben han var med och grundade 1960. Då var ambitionen att bli bättre än Norrfjärns IF från Gnarp. Med facit i hand en något blygsam målsättning.

– Jag tror nog att vi skulle ha blivit betraktade som knäppa om vi pratat om var det slutade någonstans. Det gick några år men framgångarna kom efter hand och 1978 på våren, den 28:e april, blev vi svenska mästare. Ja det var fantastiskt!

Skrällvann i debuten

Som nykomlingar skrällvann Söderhamnslaget under sin debutsäsong i högsta serien. Laget innehöll bland annat en ung Glenn Östh som sedemera kom att bli förbundskapten för det lag med bland andra J-O Waldner och Mikael Appelgren som slog Kina med 5-0 i en historisk VM-final 1989.

Efter det första guldet har framgångarna fortsatt för söderhamnarna. Under åren i högsta serien har man spelat 19 finaler och tagit 5 SM-guld.

Höjdpunkt 2001

När Gösta Lööf ska välja en höjdpunkt är det förstås svårt, men finalen 2001 var speciell. Laget mötte Halmstad  hemma inför 1310 åskådare och när sedan Fredrik Lundqvist vann matchbollen utbröt en enorm glädjeyra i hallen.

– Det är en liten klubb men väldigt familjär. Det märks på att vi får hit nya spelare hela tiden och att alla trivs här så det är en speciell klubb, säger lagets etta Hampus Nordberg som gör sin tionde säsong i SUIF.

Och Gösta Lööf är tacksam när han ser tillbaka på de 40 åren i högsta serien.

– Ja alla åren som gått.... det är ganska fantastiskt att vi har kunnat behålla spelare så länge, funderar Gösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.