Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julbocken i Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

50 år med julbocken

Uppdaterad
Publicerad

Julbocken i Gävle restes i år för 50:e året – och brändes ned samma dag. Men årets 50-årsjubileum ger läge för en liten tillbakablick trots brand. Och djupt ner i SVT:s arkiv hittade vi de första TV-bilderna på julbocken i Gävle.

De är från 1970 och sändes i Landet Runt och det var de då unga stillbildsfotograferna Leif Jäderberg och Lars Halvarsson som fått uppdraget att filma.

– Det var fantastiskt att som 18-åring få bära omkring med en Arriflex-kamera från SVT och filma. Och att bocken blev en sådan världskändis sen. Det var roligt att man fick vara med från starten, säger Leif Jäderberg när han får tillfälle att återse bilderna för första gången på närmare 50 år.

Gävlebocken

Gävleborna var entusiastiska

Fyra år tidigare hade den första halmbocken konstruerats. Och Stig Gavlén som tillsammans med sin bror såg till att bocken intog sin plats på Slottstorget minns att stadens invånare snabbt tog till sig det gigantiska halmbygget.

– Gävleborna var väldigt entusiastiska. Och när vi fått bocken på plats kom familjer med kamera och skulle fotografera sina telningar vid den stora bocken.

Gävlebornas stolthet prydde Slottstorget över jul men på nyårsaftonen var det dags – då brann bocken för första men inte sista gången.

Bocken brann efter sex timmar

Sex timmar efter att 1970-års bock kommit på plats firade Leif Jäderberg och Lars Halvarsson den lyckade filminspelningen.

– Då gick en kompis ut på balkongen sent på kvällen och såg att bocken brann i ljusan låga. Så vi sprang ner till bocken men den hade hunnit brinna upp.

I all hast blev filmkameran kvar så det fick bli stillbilder som förutom i riks-TV drogs upp stort i Expressen. Och berättelsen om Gävlebockens kamp mot pyromanerna började bli känd bland allt fler.

– Bocken har betytt mycket för Gävle och för oss också från media också.

Och nu fyller den femtio år...

– Ja, vi får gratulera! Vi bugar och bockar, säger de båda och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet