Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här upptäcktes frukthistorien. Hör miljöchef Patrik Gustavsson.

50 kilo frukt saknades i kommunens fruktkorgar – leverantör riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Fruktkorgar som levereras till Gävle kommun har innehållit för lite frukt mot för vad som har utlovats. Upptäckten gjordes av kommunens kanske mest vaksamma ögon när det kommer till livsmedel.

I november och december kontrollvägdes fruktkorgar levererade till kommunen sedan miljöinspektörerna blivit misstänksamma. Av 59 korgar vägde 57 mindre än vad leverantören utlovade. Det handlar om knappt 50 kilo frukt som saknas. Även andra av leverantörens kunder har drabbats, enligt kommunens inspektion.

– Det är att vilseleda kunderna. Det här är också en leverantör som har vunnit en upphandling med kommunen så man levererar väldigt mycket frukt. Så är det här ett systematiskt fusk handlar det om mycket pengar också, säger Patrik Gustavsson, miljöchef på Gävle kommun.

Leverantör skärper rutiner

Leverantören säger till SVT att det är medarbetare som inte har följt rutinerna som orsakat att för lite frukt har levererats. De uppger att korgarna nu vägs en extra gång och att berörda kunder har erbjudits ersättning.

Samhällsbyggnadskontoret i Gävle vill att nämnden beslutar om att förelägga leverantören med ett förbud mot att släppa ut livsmedel som har vilseledande information. Följs inte beslutet riskerar leverantören ett vite om 50 000 kronor för varje gång felet upprepas. Ärendet tas upp under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer