Igår kunde vi berätta att på kort tid har fyra personer, tre läkare och en sköterska, tvingats sluta på grund av sin bristande kompetens. Ingen patient ska ha kommit till skada, men några av dem ska utredas på nytt. Alla fyra har varit anställda av hyrläkarföretag. Och Region Gävleborg använder sig av totalt 51 olika bemanningsföretag som är specialiserade på sjukvård för att kunna fylla sina platser idag.
– Att man behöver så mycket inhyrd personal är synd, det vore bättre lyckas anställa läkare som vill vara kvar här och få fast anställning, säger Ylva Björklund vice ordförande Gästrike-Hälsinge Läkareförening, GHLF.
Hur ska man få dem att stanna?
– Vi tror ju på bra arbetsmiljö och bra villkor. Man måste känna förtroende för ledningen och att man trivs på sin arbetsplats och känna att man har inflytande över sin vardag.
Känner man inte det idag?
– Det är inte alla som upplever det så.
Från ledningens håll säger man sig sträva efter att det ska bli färre hyrläkarföretag och att ser helst att personalen vill vara anställda åt Region Gävleborg.
– Vi skulle gärna jobba med färre bolag, säger Karin Rystedt HR-direktör Region Gävleborg. Men marknaden ser ut så här och vi har avtal för att kunna säkerställa att vi ska kunna bemanna organisationen och erbjuda den vård som är nödvändig.
Från fackets sida efterlyser man nu bättre kontroll för att säkerhetsställa patientsäkerheten.
– Jag tycker att det både är arbetsgivarens, Region Gävleborg, och bemanningsföretagens ansvar att de personer som skickas hit har rätt kompetens.
Var är det det brister tycker du?
– Man har sådan stort behov och så bråttom att hitta någon att man inte har tid att ta referenser eller avsatt någon personal för att göra det.