Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en obehaglig stämning”, så beskriver politikern Örjan Larsson (S) situationen när han och ett 40-tal andra personer blev inrymda i kommunhuset i Bollnäs medan polisen sökte efter en beväpnad person under onsdagskvällen. Hör mer om hans upplevelse i klippet. Foto: Anna Mi Skoog

Polisen i Bollnäs sökte efter en person med ett vapen – visade sig vara en cykelsadel

Uppdaterad
Publicerad

Vid 19.30-tiden på onsdagskvällen larmades polisen om en beväpnad person och ett 40-tal personer fick söka skydd i en konferenslokal i kommunhuset.

Senare visade det sig att den misstänkt beväpnade personen i själva verket var en person som gått in i kommunhuset bärande på – en cykelsadel.

– Det finns fotografier som visar att det här föremålet är en cykelsadel, som man kan uppfatta som ett vapen, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisregion Mitt.

Larmet som polisen fick in gällde en person som gått in i kommunhuset med ett misstänkt föremål som skulle kunna vara ett vapen.

– Vi tar alltid det säkra före det osäkra när det kommer in den här typen av larm så därför såg vi snabbt till att inrymma människor i området, sa Matthias Rutegård, presstalesperson på polisregion Mitt i samband med händelsen.

Efter ungefär två timmars sökande hade polisen inte hittat någon misstänkt person eller något vapen i närheten av platsen. Då kunde de som sökt skydd inne i konferenslokalen börja lämna byggnaden.

Ingen fara för allmänheten

Polisen hade fortfarande patruller kvar i området under kvällen.

– Så kommer det vara under resten av kvällen och natten för att kontrollera vad som faktiskt har hänt, sa Matthias Rutegård.

Polisen bedömde dock att det inte fanns någon fara för allmänheten.

Bedömdes som allvarligt

Polisen ska nu analysera insatsen för att dra lärdomar.

– Vi tycker totalt sett att den här insatsen gick bra. De initiala uppgifterna var sådana att vi bedömde situationen som allvarlig, säger Mikael Hedström.

Att det handlade om kommunhuset var också en del i bedömningen.

– Här kan det finnas en hotbild, på grund av att någon kanske fått ett negativt besked om bidrag eller så, säger han.

Att det visade sig vara ett ofarligt föremål kan göra att allmänheten inte vågar höra av sig till polisen. Det är olyckligt, menar Hedström.

– Den hotbild Sverige har emot sig nu har ökat medvetandegraden från allmänheten att vara försiktig och det är vi tacksamma för. Och har man en övertygelse om att man sett något allvarligt är det viktigt att man hör av sig till polisen med sina iakttagelser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.