Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irene Söderström berättar om livet på hälsingegården Sör på backan innan huset övergavs och naturen tog över. Foto: Barbro Sellin/SVT

85-åriga Irene minns hur livet såg ut i den gamla hälsingegården

Uppdaterad
Publicerad

Efter reportaget om ödehuset i Västergrängsjö fick vi kontakt med Irene Söderström. Hon bodde i hälsingegården Sör på backan tills hon var 16 år.

Där på gården bodde Irene med sina föräldrar och några släktingar.

– Ja, det var ensamt men farfar och en faster levde ju där. Hon hjälpte till i gårdar när folk blev sjuka och så var hon hemma där i sitt kök i Sör på backan, berättar Irene Söderström.

Irene Söderström flyttade från gården till Gränsfors tillsammans med föräldrarna Valborg och Valdemar år 1953. De tog med sig djuren till sitt nästa jordbruk.

Handelsutbildning

Så småningom flyttade Irene till Hudiksvall. Där gick hon en handelsutbildning och arbetade efter det på kontor hos Jonnie Dahlström.

– Där trivdes jag väldigt bra. Det var papper och kontor som jag skulle hålla på med hela livet, säger Irene Söderström.

Att stå vid spisen och laga mat är inget som Irene tycker om.

Följ med till huset där Irene växte upp i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsas hälsingegård står förfallen och naturen har tagit över. Foto: Barbro Sellin SVT
Så här såg gården ut i början av 1900-talet. Då var den full av liv. Foto: privat
Nu är bron helt förstörd. Foto: Barbro Sellin SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.