På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att tusentals svenskar, som använt ett kommersiellt testkit från Kina, felaktigt fått besked om att de har en pågående covidinfektion.
Lars Wesslén, smittskyddsläkare i Gävleborg, vill dock understryka att man inte kan ta förgivet att de felaktiga provsvaren skulle varit negativa.
– Personerna borde istället ha fått besked om att provet var obestämbart, alltså varken positivt eller negativt, och att man hade behövt göra ett nytt test.
Vad ser du som mest negativt med de felaktiga provsvaren?
– Att andra behandlingar kan ha påverkats, till exempel om någon patient har gjort uppehåll i en behandling för att man har fått besked om pågående covid-19.
Det aktuella testkittet är ett form av egentest, där man skickar in ett prov och får svar digitalt.
”Bra temperaturmätare”
Vad tycker du generellt om den typen av test?
– För patienten är det okomplicerat och man får ett snabbt svar. För mig på smittskydd har det varit en bra temperaturmätare att vecka för vecka kunna få en uppfattning om hur många som har symptom och hur många av dem som är positiva.
Totalt har det gjorts ungefär 3 000 egentester i Gävleborg där provsvaret har varit positivt för covid-19.
– Så det rör sig ju om en bråkdel av dem som är felaktiga, säger smittskyddsläkare Lars Wesslén.
De 91 berörda personerna i Region Gävleborg har blivit kontaktade under måndagen. Eftersom det, enligt Wesslén, inte är någon vits att coronatesta personer utan symptom, kommer de symptomfria personerna istället att erbjudas ett antikroppstest.