• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Visa alla (2)

92-åriga Elvy blir av med sin busshållplats i Gävle – ”Det är skandal”

Publicerad

Flera busshållplatser tas snart bort på Bergsgatan i Gävle, de ligger för tätt enligt kommunen. För 92-åriga Elvy Forslund och hennes vänner fösämras nu friheten att kunna ta sig till stan.

92-åriga Elvy Forslund och hennes yngre vänner Ingrid Grönlund, 80 år och Sonja Wåhlstedt, 83 år har av förklarliga skäl inte lika lätt att gå som förut. Närheten till Runebergs busshållplats på Bergsgatan i stadsdelen Villastaden gör dock att de på egen hand kan ta sig till centrala Gävle eller sjukhuset om så behövs, men från 18 juni är det slutåkt från Runeberg, kommunen drar in hållplatsen.

– Det är skandal att ta bort en busshållplats. Nu ska man gå hur långt som helst. Jag är för frisk för färdtjänst så jag kommer inte att kunna åka till stan nu, säger 92-åriga Elvy Forslund.

Två hållplatser försvinner

Det är Gävle kommun som bestämmer var hållplatser för stadsbussarna ska finnas och längs Bergsgatan har man byggt en ny och bättre tillgänglighetsanpassad hållplats cirka 200 meter från Runeberg, som därför ska tas bort. Även hållplatsen Ingebovägen i närheten försvinner, det blir för tätt mellan stoppen annars, menar kommunen.

– Är det inte bra med många stopp om man vill få fler att åka kollektivt?

– Det är bra med många stopp utifrån att man får kortare väg till närmsta hållplats men samtidigt blir restiden längre med många stopp och då blir det mindre attraktivt att resa med buss, säger Marie Grew, trafikplanerare vid Gävle kommun.

”Missar oss människor”

200 meter extra att gå kan låta mycket eller lite beroende på vem som tillfrågas, men Ingrid Grönlund tror att avståndet är avgörande för flera som har svårt att gå.

83-åriga Sonja Wåhlstedt, 92-åriga Elvy Forslund och 80-åriga Ingrid Grönlund poängterar att stavarna de håller i är för balansen, inte för motionens skull, så behöva gå längre till busshållplatsen är inte önskvärt för dem. Foto: Markus Dahlberg/SVT

– Jag tycker att kommunen missar oss människor som bor här, vi som är beroende av bussen. Jag förstår inte hur man resonerar när man säger att det inte ska gå att stanna för att släppa av och på människor på bussen, säger Ingrid Grönlund.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer