Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Fjellner på hemtjänsten i Söderhamn är nöjd med att delade turer är frivilliga och att uppehållstimmarna ger ersättning. Foto: Lari Honkanen/SVT

Undersköterskan Emma om Söderhamnsmodellen: ”Bygger på frivillighet”

Publicerad

Undersköterskan Emma Fjellner har frivilligt mot ersättning jobbat med delade turer i hemtjänsten i Söderhamn och tycker att Söderhamnsmodellen fungerar väldigt bra.

– Jag kan inte se några negativa följder, säger Emma Fjellner.

På Emma Fjellners arbetsplats, hemtjänst Alen i Söderhamn, infaller delade arbetspass under helger. Hon börjar klockan sju på morgonen och slutar kvart i tio på kvällen. Mellan elva på förmiddagen och klockan fyra på eftermiddagen är hon ledig.

Tidigare var den uppehållstiden obetald men under Söderhamnsmodellen får hon nu ersättning för uppehållstimmarna. Antingen i pengar, med 70 procent av timlönen, eller som komptid, med 42 minuter per uppehållstimme.  

– Jag är absolut nöjd, även att vi fick igenom att det skulle vara frivilligt så man kan välja om man vill ha delad tur eller inte, säger Emma Fjellner.

Söderhamnsmodellen infördes på prov i Söderhamns kommun under våren 2020 och blev permanent i maj 2021. 

Så funkar delad tur och Söderhamnsmodellen

Delad tur innebär att ett arbetspass delas upp i två, med ett obetalt uppehåll mellan passen. Uppehållet är på minst 60 minuter och enligt Kommunal är det inte ovanligt med fyra timmar.

Delad tur är kritiserat av fackförbund då arbetspassen ofta är så närliggande att det obetalda uppehållet inte upplevs som någon fritid för medarbetaren.

Söderhamnsmodellen

I Söderhamnmodellen är alla delade turer inom hemtjänsten frivilliga för personalen. För uppehållstimmarna mellan de två arbetsblocken i en delad tur ingår ersättning. Ersättningen kan väljas i pengar, med 70 procent av timlönen per uppehållstimme, eller i tid, med 42 minuters komptid per uppehållstimme.   

Söderhamnsmodellen togs gemensamt fram i Söderhamns kommun i ett samarbete mellan tjänstemän, anställda och facket, efter ett politiskt beslut 2018 om att komma bort från ofrivilliga delade turer. Modellen testades under våren 2020 och blev till en permanent lösning sedan maj 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.