Affären slår igen efter 22 år

Publicerad

En anställd förlorar sitt jobb och byn förlorar sin naturliga mötesplats. I 22 år har en ekonomiska förening drivit lanthandeln i Lindefallet. Nu tvingas man ge upp och med stor sorg stänger man butiken i november.

Linde livs har drivits av en ekonomisk förening och med ideella krafter under 22 års tid. För att få butiken att gå runt har medlemmarna tagit uppdrag som distrubiering av böcker och utskick från företag runt om i Sverige. Men inte ens det kan hålla butiken igång längre, säger Gun Persson som är kassör i föreningen.

– Många av de trogna ortsborna som var med och bilda det här finns inte längre och nya människor har ett nytt sätt att leva på, säger hon.

– De yngre som kommit till byn jobbar och handlar i stan, det har blivit så, säger den ende anställde Jonas Holmqvist.

Inköp och frakt kostar

Att inköpspriserna gått upp och att nya fraktkostnader kommit till är också bidragande orsaker till att det inte längre går runt, berättar Jonas Holmqvist.

– Vissa är besvikna och oroliga. De som inte kommer iväg till någon annan butik funderar över vart de ska ta vägen, vad händer med oss?

Kunden Per-Arne Velander tycker att det är väldigt tråkigt eftersom det är en viktig samlingspunkt för många.

– Ja, det är många som träffas här på fredagarna och som inte träffas annars, säger han.

Sorgligt att ge upp

För många är det en stor sorg när man tvingas ge upp något de kämpat för i många år.

– Ja, visst är det en sorg, men på något vis är vi stolta över att ha haft den här affären och vi i styrelsen kommer att jobba med näbbar och klor för att få hit någon annan verksamhet. Det är jätteviktigt att den här lokalen inte kommer att stå tom. Med den entusiasm och engagemang som finns i den här byn så tror jag, om vi hjälps åt, att det kommer att gå, säger Gun persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.