”Måste bevisa att varje ägg tagits på ett olagligt sätt”

Publicerad

I dag ställdes tre män, mellan 62 och 78 år gamla och från västra Gästrikland, Småland och Medelpad, inför rätta i Gävle tingsrätt misstänkta för att ha samlat ägg från utrotningshotade fågelarter. Åtalspunkterna omfattar jaktbrott, artskyddsbrott opch jakthäleri.

De flesta stölderna begicks i Härjedalsfjällen och Lapplandsfjällen, men ägde rum även i Gästrikland och så långt söderut som Öland.

Upptäckta nära havsörnar

Utredningen tog sin början när 78-åringen för tre år sedan hittades på skyddat havsörnsområde i Sandvikens kommun. Men trots att polisen hittade ägg hemma hos två av männen innebär det stora svårigheter för polis och åklagare att nå fram till en fällande dom.

Saknas förbud

Anledningen är att Sverige inte har något förbud mot att inneha samlingar av ägg, ett förbud som finns i länder på kontinenten. I en paus i rättegången kritiserar åklagaren bristerna i lagstiftningen på området, som han menar försvårar skyddet av ovanliga fåglars ägg.

– Nu måste vi bevisa att varje ägg tagits på ett olagligt sätt. Men det finns ingen anledning till att privatpersoner ska få ha äggsamlingar. Det kanske skolor och bibliotek kan ha,  säger Christer B Jarlås, kammaråklagare.

Misstänkta nekade

De misstänka antingen nekade till grova brott och erkände mindre allvarliga brott som kan vara preskriberade, eller förnekade helt och hållet, som 78-åringen från västra Gästrikland.

– Han nekar till rubbet, säger Göra Lundvik, försvarare, i en paus i rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.