Så kan AI-teknik avslöja vuxna som groomar barn på nätet

Uppdaterad
Publicerad

AI-teknik som läser av rösten skulle kunna hjälpa polis vid grooming. Hastighet och ton på rösten är något som kan avslöja viktiga egenskaper på rösten.

Sara Skoog Waller jobbar som forskare på Högskolan i Gävle. I december 2019 blev hon klar med sin avhandling gällande åldersbedömning utifrån rösten. Det den visade var att den som förställer rösten och försöker låta yngre pratar snabbare och höjer sin så kallade pitch.

Denna forskning är något som man skulle kunna applicera på fall av grooming (när en person utger sig för att vara yngre än vad de är på nätet och tar kontakt med mindreåriga i sexuellt syfte) när man i fallet har haft röstkontakt med en person.

– Det handlar ju oftast om äldre personer som i vissa fall utger sig för att vara yngre än vad de är och på det sättet kan man koppla min forskning till grooming, säger Sara Skoog Waller, forskare inom psykologi.

Lära ett datorprogram

Det har nyligen lanserats teknik som gör att man kan läsa av text som finns på nätet för att se om det är en vuxen som kommunicerar med ett barn. Och det är sådan teknik man vill kunna få fram gällande röstavläsning med.

– Man skulle kunna lära ett datorprogram hur personer gör för att förställa rösten för att låta yngre, säger hon. 

Den forskning som Sara Skoog Waller har gjort är dock bara en början av en större del av forskning som behövs för att automatiskt kunna identifiera personer som förställer rösten.

– De ska tilläggas att variationen är väldigt stor mellan olika talare, då det finns en mängd olika saker som påverkar hur gammal man låter, så man behöver undersöka ett ännu större antal röstparametrar, men det här är mer en startpunkt för forskningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.