Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur kan man upptäcka fornlämningar med hjälp av AI? Och hur känner man igen en gammal kolmila? Se i klippet och hör Camilla Ulfheim på Skogsstyrelsen berätta. Foto: SVT

AI räddar kulturlämningar i svenska skogar – viktig kolmila upptäckt utanför Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av skogsdata från laserskanning har Skogsstyrelsen tillsammans med SLU, Sveriges Lantbruks universitet, lyckats upptäcka minst 100 000 tidigare okända kulturlämningar som påminner om forna dagar runt om i Sverige. Vi har besökt en av dem utanför Skutskär.

– Det här är resterna av kolframställning, som i sin tur ledde järnbruken och hela den svenska ekonomin och tillväxten, säger Cecilia Ulfhielm på Skogsstyrelsen som SVT Gävleborg träffar ute i skogen strax utanför Skutskär.

Syftet med projektet är att spåren av den historia som finns i skogarna inte ska köras sönder eller skadas av skogsbruk och andra verksamheter.

För att veta var man ska tillbringa tiden

Vet markägaren var fornminnen och andra kulturmiljöer finns, är det helt enkelt lättare att undvika att skada dem.

– Man måste ta till den här typen av teknologi för att veta var man behöver tillbringa mer tid i fält, säger Patrik Olsson på Skogstyrelsen geodataenhet.

Enligt en inventering av Skogsstyrelsen har var femte fornlämning eller kulturmiljö i skogen har skador från skogsbruket.

Hur går det till när skogen scannas med den nya tekniken? Se i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer