Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Jessica Wenna menar att det är svårt att döma sexköpare då det ofta saknas bevisning. Foto: Frida Johansson/SVT

Få döms för sexköp i Gävleborg: ”Måste tas på bar gärning”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tidigare berättat om den utbredda sexhandeln i Gävle. Men vad händer med sexköparna då? Vår granskning visar att få sexköpare i länet faktiskt lagförs.

I Hudiksvalls tingsrätt har en person dömts för köp av sexuell tjänst sedan 2014.

– Generellt sätt är det en låg lagföring på den här typen av brott. Så ser det ut i hela landet, säger Jessica Wenna, åklagare.

Den vanligaste påföljden för sexköp är ett strafföreläggande som leder till dagsböter. Många av de män som får ett strafföreläggande frikänns däremot då det saknas bevisning.

Personer som säljer sex vill sällan prata med polisen då det handlar om dennes levebröd eller att det finns en hotbild mot personen, menar Jessica Wenna. 

– Det krävs att de tas på bar gärning alternativt att det finns en bevisad penningtransaktion eller någon form av bokningssystem där där det framgår vem som bokat en tjänst. Det är svårt att hitta de här uppgifterna i enstaka fall av sexköp, säger Jessica Wenna.

Enligt Jessica Wenna görs de flesta gripanden av sexköp i samband med större koppleriärenden.

Tar polis- och rättsväsendet de här brotten på tillräckligt stort allvar, eller vad beror det på att det är så här?

I stort är det kanske en politisk fråga men jag tror snarare på en lägre nivå att det är upp polismyndigheten till vad de ska använda sina resurser till – men det är resurskrävande arbete, säger Jessica Wenna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Gävleborg granskar sexhandeln

Mer i ämnet