Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vice chefsåklagare Micael Dahlberg berätta om utredningen i videoklippet ovan. Foto: Stefan Larsson/SVT

Åklagaren om den misstänkte bockbrännaren i Gävle: Finns uppgifter som binder honom till branden

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Micael Dahlberg anser sig ha uppgifter som binder den misstänkta bockbrännaren från Kalmar till branden. Uppgifterna gör att åklagaren känner sig säker på att kunna begära mannen häktad.

– Allt tyder på det, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare.

Den misstänkte mannen är folkbokförd i Kalmar men det är i nuläget oklart varför han är i Gävle. Han är misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för grov skadegörelse.

Nekar till brott

Hittills har polis och åklagare samlat in videofilmer och hållit vittnesförhör med personer som var vid bocken när den brann.

– Uppenbarligen ska man se något på filmerna, säger Micael Dahlberg.

Mannen har inte sagt något i förhör, förutom att han nekar till brott. Mannen vill ha en advokat innan han säger något mer.

Eftersom advokaten, som också är från Kalmar, inte kunde vara på plats under fredagen fortsätter förhören under lördagen.

Greps med sot på händerna

Vittnen ska ha sett en man i 40-årsåldern byta om nära platsen för branden. När han konfronterats ska han ha sagt att han ”inte har någon tändare”.

Polisen kunde söka upp mannen som hade sot på händerna.

Häktningsförhandling

Åklagare begärde under lördagen att den misstänkte mannen skulle begäras häktad. Häktningsförhandlingen är planerad att hållas under söndagen.

Se vice chefsåklagare Micael Dahlberg berätta om utredningen i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet