Vänteläget till äldreboenden i Gävleborg. Foto: TT/Nyhetsbyrån Siren.

Äldre i Ljusdal får vänta längst i kön till äldreboende

Publicerad

Personer som ansökt om plats på äldreboende får vänta allt längre på att flytta in. På tre år har väntetiden för beviljade ansökningar ökat från 50 till 58 dagar i snitt. Det visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren. Allra längst var väntetiden i Ljusdal förra året.

– Det är allvarligt inte bara för den äldre personen utan även för akutsjukhusen som inte kan slussa patienterna vidare, säger Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Väntetiden gäller från ansökningsdagen till det datum som personen har möjlighet att flytta in. Kommunernas snitt är beräknat utifrån samtliga utredningar om plats på särskilt boende som avslutats under första halvåret 2016, och har sedan rapporterats in av kommunerna till Rådet för främjande av kommunala analyser. 221 av 290 kommuner har valt att rapportera för 2016.

Väntetiden varierar kraftigt i landet.

I en handfull kommuner ligger den runt tio dagar medan den i ett 30-tal kommuner är över hundra dagar.

– Äldre personer som beviljats plats på boende har ett stort vård- och omsorgsbehov. Ett ofrivilligt kvarboende i hemmet innebär därmed stora risker, lidande och isolering. Ligger de på ett akutsjukhus, vilket många gör när de beviljas boende, så tar de upp plats och sjukvårdskompetens i onödan för dem som verkligen behöver den, säger Helle Wijk, som specialiserat sin forskning på äldreomsorgen, till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.