Äldre par rånades i sitt hem: ”Oskadda, men chockade”

Uppdaterad
Publicerad
Ett äldre par i Valbo, utanför Gävle, utsattes för ett inbrott i sitt eget hem vid 05-tiden på lördagsmorgonen. Gärningsmännen tog sig in genom att krossa flera fönster – och polisen beskriver den här typen av inbrott som allt vanligare. Ingen person ska ännu ha gripits.

Det drabbade paret ska ha legat och sovit när händelsen inträffade, och väcktes av vad de trodde var en skottlossning.

– Mannen, som larmade SOS, ringde och sa ”de skjuter”, samtidigt som operatören kunde höra hur någon hela tiden frågade efter pengar i bakgrunden. Det visade sig sen att de inte hade skjutit, utan slagit sönder flera fönster på fastigheten. Och sover man kan ju det låta som skottlossning, säger Mats Länn, RLC-befäl, vid polisen, på lördagsmorgonen.

Gärningsmännen lämnade platsen

Larmet inkom till polisen klockan 04.59 och när patrullen anlände till brottsplatsen kort därefter var gärningsmännen försvunna. Det äldre paret var fortfarande kvar i hemmet.

– De hittades i fastigheten och var båda oskadda, men chockade, säger Mats Länn.

”Ett växande problem”

Ingen person har ännu gripits för brottet och platsen är under lördagsmorgonen avspärrad för en teknisk undersökning. Händelsen rubriceras som rån.

– Det är inte så vanligt att man bryter sig in och hotar boende på det här sättet. I alla fall inte hos oss i Gävle, Uppsala och Västmanland. Men tyvärr är det ett växande problem som blir allt vanligare och vanligare, säger Mats Länn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer