Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oenighet om äldreboenden dominerade dagens nämndsmöte i Hudiksvall. Foto: Lari Honkanen/SVT

Äldreboenden på Hudiksvalls landsbygd föreslås läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Det var en politisk majoritet, med Socialdemokrater och Moderater i spetsen, som idag föreslog att lägga ned två äldreboenden. Men Centern var emot förslaget:

– Det kommer att drabba landsbygden, säger Margareta Stark (C).

Förslaget som majoriteten vid dagens nämndsmöte i Social- och omsorgsnämnden, enades om, var kontroversiellt och hade föregåtts av en namninsamling i protest. Därför lämnas det slutgiltiga beslutet av förslaget vidare till kommunfullmäktige i maj.

– Det här är en så pass genomgripande förändring att den behöver förankras i fullmäktige, säger Henrik Berglund Persson (S), ordförande i Social- och omsorgsnämnden.

Nytt äldreboende byggs

Förslaget går ut på att avveckla de särskilda boendena Rosenborg i Näsviken och Ingsta i Rogsta, utanför Hudiksvall. Tanken är att de istället kan bli seniorboenden och trygghetsboenden. Då kan man samtidigt frigöra vård- och omsorgsresurser till det nya särskilda boendet Skyttegillet i Stormyra, när det öppnas.

Klicka på videoklippet ovan och se vad det politiska bråket handlar om!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.