Foto: SVT

Äldreforskning i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Forskning som på olika sätt kan kopplas till äldre och åldrande har blivit lite av ett signum för högskolan i Gävle.

Idag fördes en del av den forskningen ut till olika nyckelpersoner inom äldreomsorgen i Gävleborg

Temadagen anordnades som en del av det sameuropeiska EU-projektet Researchers Night där allmänheten får ta del av aktuell forskning. På Högskolan i Gävle, som har profilerat sig inom flera forskningsfält som på olika vis kan knytas till äldre och ålderdom, valde man att framför allt rikta sig tilll yrkesverksamma inom länets äldreomsorg.

Gävleforskarna presenterade bland annat forskning kring äldres sexliv, hjälpmedel som robotben, övningsrum med simulatordockor och en studie som visar att många äldre är deprimerade under sjukhusvistelser, men även efteråt.

– Det finns så mycket mer att titta närmare på, så mycket mer att göra. Det finns så mycket outforskat vad gäller att bara fråga de äldre själva, säger Maivor Hallén på Högskolan i Gävle som ansvarar för dagen.

Är man dåliga på det idag?

– Jag tror det. Jag tror att man sitter inne och har sina möten och bestämmer utifrån de fakta man fått tag på istället för att gå ut och göra det slags intervjuer vi har hört flera forskare berätta om nu.

– Alla äldre bär på väldigt olika slags livsberättelser. De har formats som personer av erfarenheter ända från barndomen, det måste man ta hänsyn till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.