Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I början grät jag mig alltid till sömns”, säger ”Alex” om hur hen påverkats av att se mordet på sin mamma. Foto: SVT Design

”Alex” såg sin mamma bli mördad i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

När ”Alex” som egentligen heter något annat, var i tonåren såg hen sin mamma bli mördad. Mordet skedde i familjens hem och mördaren var en närstående. För SVT Gävleborg berättar ”Alex” om hur hen grät sig till sömns varje natt efter mordet och i dag ständigt scannar av omgivningen för att känna sig säker.

”Alex” kände att något allvarligt var på väg att hända strax innan mordet skedde. Med anledning av det befann sig ”Alex” i närheten av sin mamma och såg mordet.

Bearbeta trauman

Efter händelsen fick ”Alex” hjälp av skola och psykoterapeut för att bearbeta traumat, vilket har hjälpt mycket.

– Men det har nog tagit mer energi än vad jag tror.

”Alex” tycker att det är bra med den nya lagen barnfridsbrott.

– Det blir förhoppningsvis mindre våld i hemmet.

Lagen för barnfridsbrott

Sedan den 1 juli i 2021 är det brottsligt att låta barn bevittna, alltså se eller höra, våld i nära relation inom lagen för barnfridsbrott. Sedan lagen trädde i kraft har polisen tagit emot över 1 700 anmälningar om barnfridsbrott i landet.

Men det finns ett stort mörkertal. Utifrån siffror från socialtjänsterna i Gävleborg som SVT tagit del av, fanns över 1 700 fall om barn som bevittnar våld i hemmet bara i Gävleborgs län under 2020.

Se ”Alex” berätta om hur hen påverkats av att ha sett sin mamma bli mördad, i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer