Algblomning i Baggsundet. Foto: Hudiksvalls kommun

Giftig algblomning i Baggsundet i Söderhamn – undvik kontakt med vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har Informationscentralen för Bottniska viken fått in algblomningsrapporter från Söderhamn, Hudiksvall och Gävle. Algblomningen kan vara gifitg.

De illgröna eller turkosa algblomningarna har rapporterats in från Hornslandet utanför Hudiksvall, Baggsundet vid Söderhamn samt Eskön norr om Gävle. Prover som tagits på blomningen vid Baggsundet i Söderhamn visade att blomningen bestod av många olika cyanobakterier som är kända för att producera gift.

Ser ut som utspilld målarfärg

De klart turkosa ansamlingarna man ibland kan se på stränderna, främst under hösten, består av cyanobakterieavlagringar. De turkosa ansamlingarnar – ser ut som utspilld färg – och kan fortfarande vara giftiga och innebära en risk för barn och djur.

Håll koll på hundar och barn som leker på stranden

Informationscentralen för Bottniska viken råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet och turkosa ansamlingar på stränderna. Särskilt hundägare och föräldrar ska hålla koll på sina hundar och barn vid strandkanten.

Upptäcker man algblomning bör man kontakta kommunens miljökontor eller Informationscentralen för Bottniska viken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.