Alla barn som kan ha drabbats av våld utreds inte

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Gävle handlägger ärenden som rör barn som drabbas av våld i nära relationer undermåligt. Det anser IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Gävle kommun har fått omfattande kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De anmärker på en rad brister i handläggandet av ärenden som gäller barn som själv kan ha utsatts för våld eller kan ha sett våld i en nära relation.

I dessa fall måste socialtjänsten öppna en utredning oavsett om den första informationen om det eventuella våldet uppfattas som vag eller inte. Detta har Gävle kommun alltså inte alltid gjort. Man har heller inte i alla lägen informerat barnet i fråga tillräckligt väl, enligt IVO. 

Åtgärdat bristerna

Nu har socialtjänsten enligt socialnämndens ordförande Eva Marja Andersson (M) åtgärdat bristerna, till exempel så har man börjat inleda utredningar i alla fall där det förekommer uppgifter om att barn kan ha utsatts för våld, som sig bör enligt lag. Varför man inte gjort detta tidigare kan inte Eva Marja Andersson svara på men kommenterar det hela som beklagligt:

– Det här känns ju inte bra att vi inte har gjort utredningar, säger hon.

Pressad ekonomi

Socialtjänsten i Gävle har de senaste åren haft dålig ekonomi och larmrapporter kommer löpande från hela landet om socialarbetare som bränner ut sig eller inte hinner med sina arbetsuppgifter. Nu tillsätter nämnden i Gävle kommun fler handläggare för just våldsärenden som rör barn till nästa år.

Gävle är en av tretton kommuner som har granskats av IVO angående detta. Granskningen skedde i oktober i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.