Pia Razdan, veterinär på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall. Foto: Barbro Sellin/SVT

Nya djurskyddsregler ska ge färre hemlösa kattungar

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 juni börjar de nya djurskyddsreglerna för hundar och katter att gälla. Jordbruksverket skärper djurskyddsreglerna för att förhindra att katter förökar sig oplanerat. Pia Razdan, veterinär på Hälsinge Smådjursklinik, är positiv till kravet.

Jordbruksverket uppskattar att en femtedel av de svenska hushållen har minst en katt. Samtidigt gör myndigheten bedömningen att det även finns allt för många hemlösa katter i Sverige och de skärpta kraven ska förhindra att de blir fler.

– Det som kan hända det är ju att katthonor får kattungar ute och att de kattungarna blir helt förvildade. Dels så har vi ett klimat som gör att katter inte klarar sig rent naturligt på ett bra sätt och det är ju fruktansvärt om vi har katter som springer ute på vintern och fryser och svälter ihjäl, säger Pia Razdan.

Ska förhindra oönskad förökning

De nya djurskyddsreglerna ska bland annat förhindra att katter förökar sig oplanerat för att därmed förebygga en oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som djurägaren ansvarar för. De kan ske på olika sätt, exempelvis kastrering men det finns inget krav på detta.

Gäller inte för försöksdjur

Katter på bondgårdar är inte undantagna, de enda djur som de nya föreskrifterna inte gäller är försöksdjur och djur som används av Försvarsmakten, Tullverket och Polisen.

Målet med de nya reglerna

• Stärka djurskyddet för hundar och katter

• Anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen

• Tydliggöra hundar och katters behov

• Tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens

• Underlätta för djurhållaren följa reglerna och hantera sina djur i vardagen

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.