Stroke Foto: SVT

Allt färre drabbas av stroke

Publicerad

Nya behandlingsmetoder, en bättre vård och ändrade livsvanor gör att antalet strokedrabbade minskar.

En ny rapport från Hjärt- Lungfondern visar att antalet personer i Gävleborg som drabbats av stroke har minskat kraftigt de senaste tio åren. 2016 drabbades 1 024 personer av stroke i länet – en minskning med hela 13 procent sedan 2006.

– Strokeforskningen har uppnått fantastiska framsteg under senare år, vilket har resulterat i flera tusen räddade liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
 

Allt fler överlever


Av de 1 024 personer som drabbades av stroke i Gävleborg 2016, dog 275 dog – en kraftig minskning sedan 2006, då 1 181 personer drabbades och 290 dog. Det motsvarar en minskning av antalet drabbade med 13 procent. I riket som helhet minskade antalet drabbade med 23 procent under samma period.

Mer om Stroke:

Visa

Stroke är: Ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
Drabbade och döda: I Sverige drabbades 26 462 personer av stroke under 2016, och 6 903 personer dog. Omkring 100 000 svenskar lever med sviterna av stroke, cirka 20 000 klarar sig inte själva.
Hjärt-Lungfondens mål:
Att halvera antalet personer som avlider eller får svåra funktionsnedsättningar på grund av stroke.
Forskningsframgångar: Forskningen har resulterat i behandlingsmetoder som trombolys och trombektomi, vetenskapligt beprövad rehabilitering samt möjligheten att studera hjärnvävnaden med datortomografi.
Forskningens utmaningar: Att förstå varför stroke uppstår, bli bättre på att förebygga stroke samt utveckla mer effektiva behandlingsmetoder.Källa: Hjärt-Lungfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer