Allt färre Gävleborgare förlorar körkortet

Publicerad

Körkortsindragningarna i Gävleborg har minskat. Första halvåret i år drogs 548 körkort in vilket är fyra procent mindre än samma period förra året. Det visar en rapport från Transportstyrelsen.

Det är en god trend som syns i Gävleborgs län. De senaste åren har körkortsindragningarna minskat något för varje år. 2015 blev 582 personer av med sina körkort under perioden första januari till 30 juni, 2019 var siffran 548 stycken. 

Fortkörning vanligt

Främsta orsaken till indraget körkort i länet är dock fortfarande fortkörning. Hittills under 2019 har 264 personer blivit av med sina körkort på grund av fortkörning, 102 på grund av rattfylleri.

Stora skillnader i landet

Skillnaderna i landet är däremot stora. I Sörmlands län ökade antalet återkallelser med över 13 procent. Totalt i landet har Transportstyrelsen återkallat över 18 000 körkort, vilket är en ökning med över tre procent jämfört med året innan.

Det är blev Gävleborgarna av med sina körkort för

Rattfylleri: 102 stycken

Smitning: 1 stycken

Fler mindre överträdelser: 8 stycken

En väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning: 264 stycken

Opålitlighet i nykterhetshänseende: 32 stycken

Allmän brottslighet: 4 stycken

Medicinska skäl: 82 stycken

Ej inlämnat läkarintyg eller bevis på godkänt förarprov: 75 stycken

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.