Allt fler väljer att förtidsrösta i kyrkovalet Foto: SVT

Allt fler väljer att förtidsrösta i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsrösterna i Gävle pastorat till kyrkovalet ökar jämfört med tidigare år. Det kanske också är ett tecken på att valdeltagandet i årets val blir högre än tidigare.

På söndag är det kyrkoval men sedan en tid tillbaka har det varit möjligt att förtidsrösta för dem som inte har tid att rösta på valdagen. Kyrkovalet hålls vart fjärde år.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och fyller 16 år senast på valdagen ska ha fått ett röstkort på posten.

I Gävle pastorat har det märkts av att det är fler som förtidsröstat än tidigare. En som valt att komma tidigare till vallokalen är Alexander Engvall.

– Jag vill kunna veta att min röst kommer med så det inte händer något på söndag. Man vet aldrig vad som händer. Det är aldrig bra att vänta tills sista dagen, säger han.

”Räknar med att förtidsrösterna ökar”

Redan nu är förtidsrösterna i Gävle pastorat fler röster än vid samma tidpunkt förra året. Och mycket tyder på att valdeltagandet på söndag kommer att öka.

– Förtidsröstandet idag är 860 hittills och det rullar in fler. Vid förra valet var det 850 totalt och vi räknar med att förtidsrösterna ökar rejält, säger Lina Sohlén utredare på Gävle pastorat.

Vad beror det på?

Många av våra röstande säger att de inte röstat innan men nu ser vi att skiljelinjerna mellan de olika nomineringsgrupperna är så stora att vi vill ta tillfället i akt.

Bra att kombinera sopplunch och rösta

Trefaldighetskyrkan i Gävle bjöd idag på sopplunch i vanlig ordning och då var det många som passade på att både rösta och äta soppa.

– Jag tror inte det var så många som gick hit och röstade idag för att det var sopplunch. Det var jag som visste det och tänkte att det kan man ju kombinera. Det är skönt att ha det avklarat innan söndag, säger Ingrid Jacobsson.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.