Lotta Zetterlund är ordförande för LRF i Gävleborg Foto: Anders Sundin/SVT

Aluminiumburkar i naturen livsfarliga för kossor: ”Som att äta ett rakblad”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år skadas 4000-5000 kor av vassa föremål i fodret. Flera lantbrukare i Gävleborg vittnar om särskilda problem med dumpade aluminiumburkar som strimlas sönder av slåttermaskiner och hamnar i djurens mat.

Allt fler letar sig till festplatser utomhus så här års när vårsolen börjar titta fram, vilket leder till att det kastas aluminiumburkar i naturen. Något som kan få katastrofala följder för nötkreatur.

– Aluminiumbiten går fram och tillbaka i kon, och skär sönder henne. Det här är en väldigt plågsam död, det är som att vi skulle äta ett rakblad, säger Lotta Zetterlund, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Gävleborg.

När en ko får något vasst i magen använder man en magnet för att få upp föremålet igen.

– Problemet är att aluminium inte fastnar på magneten, säger Lotta Zetterlund.

”Önskar att det fanns forskning”

Det saknas forskning över hur utbrett problemet med aluminium i foder är.

– Vi önskar att det fanns forskning, så att vi har något att gå på. Vi har bara fått motioner från medlemmar i flera år som tycker det här är ett jättestort problem, säger Lotta Zetterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.