Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag är det 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes i Älvkarleby. Och det firas bland annat med att inviga en ny skulptur. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Älvkarleby firar Stig Dagermans 100-årsdag

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det hunnit gå exakt 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes i Älvkarleby. Och det uppmärksammas på olika sätt, bland annat genom invigning av en ny staty i en liten park centralt belägen i Älvkarleby.

– Han är ju känd inte bara nationellt utan även internationellt. Det är väldigt, väldigt roligt att vi kan göra det här, säger kommunens kultur- och fritidschef Jessica Lindegren om att inviga statyn.

Ny staty

”Efter förlisningen (på en inre ö)” är namnet på Knutte Westers staty i parken som numera fått namn av författaren som är född och har sin gravplats i Älvkarleby.

Stig Dagerman kom att växa upp med sina farföräldrar på Norrgärdet. En tid som författaren beskrivit som lycklig.

– Han gick till skolan här varje skoldag, berättar kommunens kultursekreterare Per Lidvall där vi står vid parken.

Uppmärksammas hela året

Firandet sker inte bara på själva födelsedagen utan pågår under hela året. Jubiléet berör förstås inte bara Älvkarleby utan uppmärksammas även nationellt och internationellt.

Bland annat spelas en tolkning av Dagermans verk ”Tysk höst” på Uppsala stadsteater. Gävle Symfoniorkester uppmärksammar också firandet av Stig Dagerman med ett specialskrivet verk av Jonas Valfridsson. Dessutom har Lo Dagerman som är dotter till Stig Dagerman och Anita Björk nyligen utkommit med en bok.

Firar författarens liv

Dagerman geniförklarades som ung författare men hans liv kom att bli kort. Bara nio år efter sin romandebut dog han i suicid. Men det är inte hans död som står i centrum.

– Vi firar hans liv, att han var en gåva som kom till oss för 100 år sen, säger Per Lidvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.