• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

En ambulans (dock inte den på bilden) fastnade i smält asfalt på en av sommarens varmaste dagar, samtidigt som det var extremt hög belastning på SOS Alarm. Foto: SVT

Ambulans fastnade i smält asfalt – kaosminuter hos SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal akutärenden av olika prioritet i Gävleborgs län och en ambulans ur spel på grund av smält asfalt gjorde att akutpatienter fick vänta längre än normalt i Söderhamn.

De aktuella 30 minuterna den 26 juni gjorde att personal på ambulansen i Bollnäs nu har skrivit en avvikelserapport.

– Jag vet inte i detalj vad som hände. Det är första gången jag sett att en ambulans fastnat i asfalt, men det var ju en av sommarens varmaste dagar, säger Valentin Lindholm som är verksamhetschef för ambulansen i Gävleborg.

Ingen passning

Rapporten föranleddes av att SOS Alarm i Falun, som ansvarar för dirigeringen av ambulanser i Gävleborg, tvingades skicka en ambulans från centrala Bollnäs till Söderhamn för att ta hand om ett akutärende. Det gjorde att patienten fick vänta längre.

I normala lägen när det saknas akutambulanser i Söderhamn skickas en ambulans från Bollnäs på så kallad passning på gränsen mellan de två kommunerna för att minska utryckningstiden.

Inte första gången

Enligt anmälaren så är det inte första gången den här sommaren som det gjorts akututryckning från centrala Bollnäs till centrala Söderhamn drygt 4,5 mil bort.

– Det var nog en massa olyckliga omständigheter som skapade just det här problemet den dagen. Jag tycker att vi har klarat sommaren bra i södra Hälsingland. Vi har haft de nödvändiga resurserna trots coronatider, säger verksamhetschefen Valentin Lindholm och fortsätter:

– Sedan ska man ha klart för sig att det är långt till akutsjukhusen i Hudiksvall och Gävle från det här området, och att det därför kan uppstå sådana här situationer. Då är det SOS Alarms ansvar att om möjligt dirigera ambulanser från andra delar av länet till området.

Historisk dag

Enligt SOS Alarm var trycket just den här tiden hårt med ett 20-tal ärenden med hög prioritet, vilket gjorde att man inte kunde skicka en ambulans för passning mot Söderhamn.

”Den här dagen gick till 112-historien gällande belastningen”, skriver SOS Alarm.

Lyckligtvis kom ingen patient till skada på grund av den förlängda väntetiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer